4X ZO DEK JE DE EETTAFEL GEZELLIG (MET PASEN) –


Nu een lunch of etentje buiten de deur niet mogelijk is, is het des te leuker om je eigen keukentafel om te toveren tot een gezellige eetplek! Bijvoorbeeld voor pasen dit weekend. Want zeg nou zelf: wat is een lunch of diner zonder een sfeervol gedekte tafel? Wij geven 4 tips om de eettafel gezellig in te richten.

1. Een mooi tafellaken

Kies eens voor mooi tafellinnen (zoals op de foto hierboven van het merk Koket) voordat je gaat beginnen met de tafel dekken. Zo’n kleed staat niet alleen erg gezellig, maar zorgt er ook voor dat het geluid van het servies wordt gedempt. Ook wordt je tafel niet vies wanneer er per ongeluk wat drinken of eten wordt gemorst. Maar belangrijkste is, het staat meteen feestelijk!

2. Verschillende soorten borden

Wanneer je een diner serveert met meerdere gangen, heb je meer borden nodig dan je waarschijnlijk normaal gebruikt. Het neerleggen van de borden werkt als volgt: onderaan leg je het grootste bord, en daarboven op steeds kleinere borden. Op het kleinste bord bovenaan kun je dan beginnen met het voorgerecht.

Deze ‘stapel’ van verschillende borden zorgt voor een feestelijke uitstraling, al helemaal wanneer je servies qua vormen en kleuren goed bij elkaar past.

Villeroy en Boch heeft bijvoorbeeld servies in verschillende stijlen: van vierkante borden tot servies met een printje. Bijkomend voordeel van zo’n mooi gedekte tafel: je eten ziet er hierdoor nóg lekkerder uit. Je gasten zullen hierdoor extra genieten van je maaltijd.

3. Bestek op de juiste manier neerleggen

Naast servies speelt ook bestek een belangrijke rol bij het eten. Er zijn enkele regels wat betreft het neerleggen van je bestek. De belangrijkste regel is dat de vorken links van het bord liggen en de messen en lepels aan de rechterkant.

De snijkant van de messen horen daarbij richting het bord te wijzen. Bestek dat je gebruikt voor het dessert, leg je altijd aan de bovenkant van je bord neer. Hierbij geldt dat de lepels met de steel naar rechts liggen, en vorken met de steel naar links.

Verder hoor je met het bestek van buiten naar binnen te werken: bestek dat je als eerst nodig hebt, dus voor het voorgerecht, leg je aan de buitenkant.

4. Glazen

Of je nu gaat lunchen, thee drinken of dineren: ook glazen zijn niet weg te denken bij een mooi gedekte tafel. Bodum heeft een groot assortiment aan glazen, bijvoorbeeld dubbelwandige varianten en bekers in verschillende materialen en kleuren. Handig voor als er ook kleintjes mee-eten!

Bij het neerzetten van glazen op tafel is het van belang na te denken hoeveel verschillende drankjes je bij het gerecht gaat serveren. Als bij het voorgerecht bijvoorbeeld witte wijn het best smaakt, maar bij het hoofdgerecht juist rode wijn, heb je dus verschillende soorten wijnglazen nodig.

Verder is het zo dat je het glas dat je het eerst gaat gebruiken, het meest rechts plaatst. Het glas dat je als laatst gaat gebruiken, staat het meest links. Water serveer je in een apart glas.

Verder zorgen de beschilderde eitjes meteen voor de tafelversiering voor pasen!

IDEEËN PAASEIEREN BESCHILDEREN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *