Sun. Oct 2nd, 2022

[ad_1]

HOE FINANCIER JE DE KOMST VAN EEN KLEINE? 2

De komst van een nieuw lid van het gezin is fantastisch. Er komt wel veel bij kijken. Ook zeker op financieel gebied. De verbouwing van de babykamer, wellicht een ruimere gezinsauto of een klein potje omdat je misschien parttime gaat werken. Allemaal zaken die geld gaan kosten. Is een lening geschikt voor jou en je partner?

Mensen zijn vaak erg schuw als het gaat om geld lenen. Zeker als het te maken heeft met een persoonlijk budget. Vooral vanwege al die waarschuwingen: “Geld lenen kost geld!” Maar hoe zit het nu echt? Kan iedereen gewoon geld lenen en hoe werkt dat dan? Wat gebeurt er als ik het niet terug kan betalen? Het onderwerp geld ligt erg gevoelig bij veel mensen, en terecht! Maar zo eng is het allemaal niet. Als je toch nieuwsgierig bent en meer wilt weten over geld lenen, lees dan verder.

Voordelen en nadelen

Natuurlijk hangen er veel voordelen en nadelen aan particulier lenen. Het is goed om hierbij stil te staan. Het is ook belangrijk om met vrienden of familie te praten voordat je een grote financiële beslissing maakt. Maar lenen kun je soms echt uit de nood helpen. Het is namelijk soms niet alleen praktischer om een grote klus in één keer klaar te hebben, of een extra auto om de kinderen mee op te halen, ook geeft het soms mentale rust. En dat is vaak onbetaalbaar.

Bij een persoonlijke lening heb je ook een vaste looptijd, een vaste lage rente en zekerheid over je maandlasten. Geen onverwachte kosten dus. Bij een doorlopend krediet heb je wel de kans dat de rentekosten oplopen. Ook heb je bij een doorlopend krediet veel discipline nodig omdat je bedragen weer op kan nemen na het aflossen. Dit is bij een persoonlijke lening dus niet het geval. Dat kun je als een nadeel zien. Maar eigenlijk creëert het de discipline voor je.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet spreek je vooraf af met een kredietverstrekker welk bedrag je maximaal mag lenen. Je spreekt dan ook het maandtermijn af, de rente en de aflossing. Dit rentepercentage kan tussen de 1 en 2% zitten van het kredietlimiet. Hoe goedkoop een krediet is hangt af van de rente, die is namelijk bij een doorlopend krediet altijd variabel en verschilt per kredietverstrekker. Daarom is het slim om als je dit wil doen, het via een bedrijf als Becam te doen, want die zoeken dat uit voor je. Ze zorgen er dus voor dat je goedkoper af bent. 

Persoonlijk lening

Het grote voordeel van een doorlopend krediet is de flexibiliteit. Je kunt daarbij namelijk geld aflossen en ook opnemen wanneer het je het beste uitkomt. Weet je al goed waar je geld voor wilt lenen, en is dit een vast bedrag? Dan kun je beter kijken naar een persoonlijke lening. Hierbij staat zowel de maandtermijn als de leenvorm vast. Hier heb je dus iets minder zelfdiscipline voor nodig en geeft erg veel duidelijkheid. Veel mensen gebruiken dit voor het aanschaffen van bijvoorbeeld een nieuwe auto, of grote klussen in huis en tuin.

Wat is je leendoel?

Het is dus belangrijk dat je weet wat je leendoel is om op een verstandige manier een lening af te kunnen sluiten. Schroom dan ook niet om eerst een gratis offerte aan te vragen van bedrijven die geld lenen. Weet je al wat je doel is, hoe duur het is en waar je het geld precies voor gaat gebruiken, dan is een persoonlijke lening met een bepaald bedrag je leendoel. De termijn verschilt per bedrag. Je kunt vaak je eigen looptijd kiezen Je kan kiezen om het in een jaar af te lossen, maar ook in 10 jaar. Als je opeens wat meer geld in je zak hebt en je wilt eerder, boetevrij aflossen, dan kan dat via een persoonlijke lening ook. 

Houd rekening met rente! 

Rente is de vergoeding die wordt ontvangen voor het uitlenen van geld. Het is dus belangrijk om in de gaten te houden hoe hoog je rentepercentage is als je geld leent. De rente bij een persoonlijke lening zal voordeliger zijn dan bij een doorlopend krediet.

Bij een kredietverstrekker staat de lening vast voor de hele looptijd van de lening. Of je vroegtijdig kunt aflossen is ook een erg belangrijk aspect om naar te kijken voordat je gaat lenen. Het is wel zo fijn als je dat boetevrij kunt doen. Het is ook vaak mogelijk om de maandtermijn te veranderen of een ander bedrag aan te vragen, daar heb je meestal een contactpersoon voor. De daadwerkelijke rente die je uiteindelijk betaald hangt af van dingen als je persoonlijke situatie en je financiële situatie.

Er zijn dus veel dingen om rekening mee te houden voordat je geld gaat lenen. Maar het is zeker een handige overweging mocht je leven toch een stukje relaxter worden met die extra auto of die afgemaakte babykamer. Denk er dan wel aan dat je een kredietverstrekker hebt die je kan vertrouwen.

[ad_2]

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.