Wed. Sep 28th, 2022

De meeste van ons kennen de primaire kleuren als basis van alle andere kleuren, maar wist je ook dat je met deze kleuren de 4 kleuren persoonlijkheidstest kan doen? Soms krijg je bij een sollicitatie de vraag wat over jezelf te vertellen. Of te vertellen over jouw kwaliteiten. De een heeft zijn woordje paraat en de ander weet eigenlijk niet zo goed wat zijn of haar competenties zijn. Dit kun je te weten komen aan de hand van 4 kleuren.

Waar staan de primaire kleuren voor?
Ieder mens is anders. Dit komt door onze opvoeding, ervaringen die we opdoen en interesses die we hebben. Hierdoor ontstaan er ook verschillende persoonlijkheden. Bij de 4 kleuren persoonlijkheidstest staat elke kleur voor een andere groep persoonlijkheden. Door de 4 kleuren persoonlijkheidstest te doen leer je welke competenties bij jou passen en binnen welke kleurgroep je valt.

Rood
Rood wordt vaak geassocieerd met iets negatiefs, maar qua competenties is dat zeker niet het geval. Als je binnen deze groep valt ben je doelgericht en zelfverzekerd. Je bent doortastend en bent gedreven resultaat te behalen.

Geel
Het sleutelwoord voor een gele uitslag bij de persoonlijkheidstest is; interactief. Je bent graag in gesprek of hebt veel contact met anderen. Hierdoor kan het zijn dat je wat minder goed kan luisteren. Je staat graag in het middelpunt van de belangstelling.

Blauw

De kleur blauw staat voor duidelijkheid. Deze persoonlijkheidskleur betekent dat je erg kritisch bent en zorgvuldig te werk gaat. Werken volgens een goed stappenplan geeft je structuur en zorgt dat je geen fouten maakt. Fouten maken is echt een no-go voor blauwe mensen.

Groen
Groene mensen zijn allemansvrienden. Een groene uitslag van de 4 kleuren persoonlijkheidstest geeft aan dat je houdt van harmonie. Je hebt een warme persoonlijkheid en komt rustig over. Je bent meegaand met anderen en zij durven zorgen en vragen bij jou neer te leggen. Hierdoor heb de neiging jezelf soms een beetje wegcijferen.

Voordelen van een persoonlijkheidstest
Los van het feit dat je leert jouw competenties te omschrijven, heeft een persoonlijkheidstest nog meer voordelen. Vooral op carrière vlak kun je dit erg goed inzetten. Je kunt jezelf hierdoor bijvoorbeeld beter presenteren en omschrijven tijdens een sollicitatiegesprek. Potentiële werknemers willen graag weten hoe jij bent als persoon en kunnen hierdoor een inschatting maken of je past binnen het team.

Zwaktes verbeteren
Ook kom je er door een 4 kleuren persoonlijkheidstest achter waar je nog aan moet werken. Elke kleur heeft zijn eigen pluspunten, maar ook minpunten. Deze minpunten kunnen altijd verbetering gebruiken. Door je bewust te zijn van je zwaktes leer je hiermee omgaan, maar is er ook ruimte voor verbetering. Vervolgens kun je jouw competenties beter inzetten op de werkvloer en in teamverband.

Interactie met collega’s

Door op de werkvloer te weten met welke persoonlijkheden je te maken hebt leer je ook elkaar beter te begrijpen. Op het moment dat je je collega’s beter begrijpt kun je pas goed met elkaar samenwerken en aanvullen waar nodig. Je leert elkaar te accepteren en verbetert de onderlinge communicatie.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.